Apollo 4

Infotaula vol espacialApollo 4
Modifica el valor a Wikidata
Tipus de missióvol de proves no tripulat
Operador   NASA Modifica el valor a Wikidata
NSSDCA ID1967-113A Modifica el valor a Wikidata
Núm. SATCAT03032 Modifica el valor a Wikidata
Durada de la missió8 hores, 36 minuts, 59 segons
Propietats de la nau
Nau espacialApollo CSM-017
Apollo LTA-10R
FabricantNorth American Rockwell
Massa
36,856 kg Modifica el valor a Wikidata
Inici de la missió
Llançament espacial
Data9 novembre 1967, 12:00:01 (en) Tradueix UTC
Llocplataforma de llançament 39A, complex de llançament 39 Modifica el valor a Wikidata
Vehicle de llançamentSaturn V Modifica el valor a Wikidata
Fi de la missió
Amaratge
Data9 novembre 1967, 20:37 UTC
Llococeà Pacífic Modifica el valor a Wikidata
Recuperat perUSS Bennington (mul) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

L'Apollo 4 va ser el quart vol del programa Apollo (denominat oficialment SA-501), llançat el dia 9 de novembre de 1967 i que va utilitzar un llançador Saturn V com vehicle de llançament, la tercera fase del qual anava a ser engegada, després de romandre desocupada en òrbita d'aparcament i ingravidesa, per a conduir la nau espacial a un punt màxim d'allunyament de la Terra de 18.340 km. Es va activar llavors el motor del mòdul de comandament perquè la càpsula assolís en tornar una velocitat de 40.000 km/h, la mateixa que hauria de dur al penetrar en l'atmosfera terrestre i provar els sistemes de protecció tèrmic. El vol va ser un èxit tècnic.

Aquest vol havia de ser el primer llançament tripulat, estant previst el seu llançament el 21 de febrer de 1967.

El dia 27 de gener de 1967, durant unes proves simulades de llançament a bord d'un Saturn IB, es va produir un incendi en la càpsula de comandament, en la qual van morir cremats els tripulants Virgil Grissom -comandant de la nau-, Edward White i el doctor Roger Chaffee.

L'incendi, va esdevenir quan tot just quedaven 10 minuts per a finalitzar el compte enrere i després d'un simulacre real de 5 hores i 45 minuts, es va deure possiblement a un curtcircuit que va inflamar l'atmosfera d'oxigen pur al 100%, que unit al deficient aïllament dels cables, a les canonades mal dissenyades i protegides, la falta de sistemes d'evacuació d'emergència, així com a la manca de sistemes antiincendis i d'assistència d'urgència, van produir la mort dels tripulants per asfíxia.

En la primavera de 1967 la NASA va anunciar que la desafortunada missió Apollo 4 passaria a dir-se Apollo 1, que no hi hauria Apollo 2 ni Apollo 3, i que el primer llançament del Saturn V programat per a novembre de 1967 seria conegut com a Apollo 4, i el següent seria l'Apollo 5 amb la missió SA-204.

  1. McDowell, Jonathan. «SATCAT» (en anglès). Jonathan's Space Pages.

Developed by StudentB